Blog

Renk Paleti

Cam Boyama Nasıl Yapılır? Malzemeleri Nelerdir?

Cam Boyama Nasıl Yapılır? Malzemeleri Nelerdir?

Cam boyama, hem eski eşyaları değerlendirip onları özgün objelere dönüştürmek hem de yaratıcı sanatsal çalışmalar yapmak için ideal aktivitelerden biridir. Uygun nitelikte boya ve fırça seti yardımı ile kullanmadığınız bir sürahiyi, vazoyu ya da bardağı özgün bir dekorasyon objesi haline getirebilirsiniz. Yazımızı okuyarak cam boyama nasıl yapılır, cam boyama malzemeleri nelerdir öğrenebilirsiniz.

En Önemli Soru: Cam Hangi Boya ile Boyanır?

Cam yüzey üzerine yapılan boyama çalışmaları, özenle yapılması gereken hassas işlemlerdir. Cam boyama işlemlerinde kullanımı kolaylığı sunan akrilik cam boyası kullanılması önerilir.

Filli Boya uzmanlığı ile geliştirilen su bazlı Aqualux ,yüksek örtücülüğü ve yayılma gücü ile cam yüzeylerde hedeflediğiniz sonuçları rahatlıkla elde etmenizi sağlar. Tam silinebilir ve yıkanabilir oluşu sayesinde uygulama sonrası kullanım kolaylığı sunar, boyadığınız yüzeyi dilediğiniz gibi temizleyebilirsiniz. Çevre ve insan sağlığına dost formüle sahip Aqualux, su bazlı olduğundan rahatsız edici bir koku yaymaz. Çatlama, kabarma, dökülme gibi sorunlara da yol açmaz.

Listenizi Hazırlayın: Cam Boyama Malzemeleri Nelerdir?

Cam boyama için öncelikle boyanacak cam malzemenin seçimi yapılmalıdır. Bu amaç doğrultusunda genellikle bardak, sürahi, kavanoz ya da vazo gibi objeler tercih edilir. Uygulama yapılacak yüzeyin rahatça boya ya da desen çalışması yapılabilecek genişlikte olması daha kolay çalışmanıza yardımcı olur. Ayrıca çalışma esnasında kırılmaması için ince ve hassas cam malzemeler tercih edilmemelidir. Cam objelerin dışında boyama işlemi için gerekli diğer malzemeler şunlardır:

  • Yapışma kapasitesi yüksek ve hızlı kuruyan Astarix astar
  • Örtücülüğü yüksek, uygulandığı yüzeyle hızlıca bütünleşen Aqualux boya
  • Yumuşak, kıl dokusu sağlam ve işlem sonrasında kolay temizlenebilecek bir fırça veya rulo seti
  • Çalışma alanındaki diğer eşyaları korumak için koruma örtüsü gibi yardımcı ürünler
  • Uygulama sonra dayanıklılığı artırmak için vernik
  • Uygun diş kalınlığına sahip zımpara (tercihen 400 numara)
  • Püf Noktalarına Dikkat: Cam Boyası Nasıl Kullanılır?

    Su bazlı cam boyaları, uygulama öncesi boyanın dayanımını arttırmak için boyanacak yüzey, sünger zımpara yardımı ile zımparalanmalı ve sonrasında nemli bir bez ile silinmelidir. Dekoratif objenin boyutlarına ve yüzey özelliklerine bağlı olarak cam boyasını farklı ebatlardaki akrilik boya fırçaları ve süngerler ile doğrudan uygulayabilirsiniz. Eğer yüzey alanı genişse, boya rulosu modellerini tercih edebilirsiniz. Desen detaylarını çalışırken ise ince uçlu fırça setlerinden faydalanabilirsiniz. Boyayı yüzeye uygularken farklı efektler elde etmeyi amaçlıyorsanız çeşitli teknikleri bir arada kullanabilirsiniz.

    Akrilik cam boyası, her ne kadar sıvılara karşı dayanıklı olsa da çalışma sırasında etraftaki toz ve kirlerden etkilenebilecek kadar narindir. Bu nedenle cam boyama yapmadan önce düzenli ve temiz bir çalışma ortamı oluşturulması önemlidir. Uygun bir çalışma ortamı oluşturmak amacıyla uygulama yapacağınız alana koruma örtüsü serebilirsiniz. Fırçadaki fazladan boyanın dokuyu bozmaması içinse rulo eleği gibi aparatlardan yardım alabilirsiniz.

    Sıra Uygulamada: Cam Boyama Nasıl Yapılır?

    Cam boyama işleminden istenilen sonucun alınabilmesi için öncelikle çalışılacak objenin temizlenmesi gerekir. Böylece boyanın yüzeye tutunmasını zorlaştıracak toz, leke veya kirler uzaklaştırılmış olur. Cam yüzey, pürüzsüz ve temiz bir hale geldikten sonra akrilik cam boyası bir kaba dökülür. El alışkanlığınıza bağlı olarak boyayı bir fırça yardımıyla doğrudan kutudan almayı da tercih edebilirsiniz. Ancak boyayı uygun bir kaba dökerseniz uygulama esnasında daha rahat hareket edebilirsiniz.

    Cam objeleri yenilemek isteyenler, yüzey temizliğinin ardından genelde doğrudan boyama işlemine geçer. Ancak boyamaya geçmeden önce cam yüzeyi zımparalamak ve astar uygulamakta fayda vardır. Zımparalama ve astar işlemleri, boyanın tutunma kapasitesini artırır ve daha rahat bir uygulama yapılmasını sağlar. Çok amaçlı sentetik yüzey astarı Astarix 'i kullanarak cam yüzeyi pürüzsüzleştirerek boyamaya hazır hale getirebilirsiniz.

    Astar uygulamasının ardından boyama aşamasına geçebilirsiniz. Yüzeyin tamamına işlem yaparken el fırçası kullanabilirsiniz. Bu esnada tamponlama tekniğiyle çalışırsanız daha zengin bir doku elde edebilirsiniz. Cam boyama desenleri oluştururken ise ince fırçaya geçiş yapabilirsiniz. Cam yüzeyler için genelde iki kat boyama yeterlidir. İkinci katı sürdükten sonra ürünü doğrudan güneş ışığı görmeyeceği bir yerde kurumaya bırakabilirsiniz. Ürünün üzerine boyadığınız renklerin uzun yıllar boyunca aynı güzellikte kalması için boya kuruduktan sonra cam yüzeye vernik de uygulayabilirsiniz. Boyama sonrası kullanımda ise Aqualux ile boyanan objeleri bulaşık makinesinde yıkamamanızı veya sıcak su ile temizlememenizi öneriyoruz. Bu noktalara dikkat ederek yenilenmiş objelerinizi uzun süre kullanabilirsiniz.


    Cam boyama uygulaması için ihtiyaç duyacağınız tüm boya ürünleri Filli Boya'da sizi bekliyor!

    Devamını gör.. Gizle..