Blog

Renk Paleti

Boya Badana Ne Zaman ve Hangi Sıklıkta Yapılır?

Boya Badana Ne Zaman ve Hangi Sıklıkta Yapılır?

Evlerde hem duvarların temiz görünmesi hem de dekoratif bir görünüm yaratmak amacıyla iç ve dış cephelere boya badana uygulamak gerekir. Mutfak, yatak odası, oturma odası ve çocuk odası gibi farklı bölümlerde odaların genel stiline ve mobilyalara uygun duvar boyaları tercih edilebilir. Bu sayede, uyumlu bir dekorasyonla çok daha şık ve estetik bir görünüm yaratılır.

Boya ve badana işlemleri ise genellikle belli dönemlerde yapılsa da bazı noktalara dikkat ederek istediğiniz zaman duvarlarınızın rengini değiştirebilirsiniz. Kışın boya nasıl yapılır ve boya badana kaç yılda bir yenilenmelidir gibi merak ettiğiniz sorulara yanıt bularak en doğru uygulamayı yapabilirsiniz.

Boya Badana Hangi Mevsimlerde Yapılmalıdır?

Evlerini yenilemek isteyenler ve tarzları doğrultusunda dekorasyon yapmak isteyenler öncelikle iç ve dış cephede boya badana işlemleri gerçekleştirir. Boya badana uygulamalarının ne zaman yapılması gerektiği ise çoğu kişinin merak ettiği noktalardan biridir. Bu nedenle, sıklıkla boya badana hangi aylarda yapılır şeklinde araştırma yapılır. Boya badana işlemleri mevsim geçişlerinde ve özellikle yaz aylarında tercih edilir. Bununla birlikte, kış mevsiminde de püf noktalarına dikkat ederek boya yapmak mümkündür.

Yaz aylarında boya badana yapmak isteyenler sıcak havalarda boya yapılır mı merak eder. Bahar ve yaz aylarında hava sıcaklığının yüksek olması duvarlara uygulanan boyanın daha çabuk kurumasını sağlar. Bununla birlikte, havanın aşırı sıcak olduğu yaz günlerinde boya badana uygulaması daha uzun sürebilir. Bu anlamda, boya işlemleri için en ideal zaman ilkbahar aylarıdır. Aynı zamanda, sıcak havalarda pencerelerin istenildiği kadar açık bırakılması sayesinde boya kokusu evden kısa sürede çıkar.

Kış aylarında boya badana uygulamak isteyenler ise soğuk havalarda boya yapılır mı konusunda araştırma yapar. Boya badana işlemleri genellikle bahar ve yaz aylarında yapılsa da özellikle acil durumlarda kış aylarında da boya yapmak mümkündür. Tıpkı çok sıcak havalarda olduğu gibi çok soğuk havalarda da bu işlemler daha uzun sürse de olumlu ve etkili bir görünüm yaratılabilir. Özellikle iç cephede oda sıcaklığını ayarlayarak boya badana yapabilirsiniz. Dış cephede ise kullanılan boyanın hangi sıcaklıklarda uygulanabileceği önemli bir noktadır. Su bazlı boyalar çok soğuk havalarda donarak pürüzlü bir görünüm ortaya çıkmasına neden olabilir. İçeriğinde su bulunmayan boya astarları ve yağlı boyalar ise çok soğuk havalara karşı direnç gösterir. Yalnızca, hava soğuk olduğu için boyanın kuruması normalden daha uzun sürer.

Boya Badana Kaç Yılda Bir Yenilenmelidir?

Evlerde yenileme çalışmaları yapmak ve daha şık bir görünüm yaratmak isteyenler boya ve badanadan yararlanır. Boyaların hangi sıklıkta yenilenmesi gerektiği ise merak konusudur. Bu nedenle, evlerinde dekorasyon çalışmaları yapacaklar iç cephe boyası ne zaman yenilenmelidir şeklinde araştırma yapar. Bu sorunun net bir cevabı yoktur; duvarların durumuna göre boya badana yapmaya karar verebilirsiniz. Özellikle temizliğin daha kolay olduğu su bazlı boyalı duvarları düzenli aralıklarla silenler temiz ve yeni görünümü uzun yıllar boyunca muhafaza edebilir. Dolayısıyla herhangi bir deformasyon, kir ve leke görünmeyen duvarları 5-6 yıldan fazla kullanabilirsiniz. Bununla birlikte rutubet faktörü de önemlidir. Evlerde rutubet olması durumunda duvarlar daha kolay deforme olur. Bu durumda her yıl boya ve badana uygulamak gerekebilir. İç cephe boya işlemlerinde etkin sonuçlar yaratan Filli Ustam , mesleki yeterlilik belgesi olan boya ustaları tarafından uygulanır. Filli Boya kalitesindeki ürünlerin yanı sıra boya ustalarının işlemine 2 yıl garanti vermektedir. Bu sayede duvarınızda oluşabilecek hasarlara karşı ve boyama esnasında oluşabilecek hatalara karşı korunmuş olursunuz.

İç cephe kadar evlerin dış cephesinin yenilenmesi de önemlidir. Dış cephe boyanması konusunda da dış cephe boyası ne zaman yenilenmelidir sorusu merak edilir. Dış cephede de deformasyon oranına ve önceki boyanın ne kadar doğru uygulandığına dikkat etmek gerekir. Kaliteli boya ve temiz bir işçilikle boyanan dış cephe uzun yıllar bu görünümünü koruyacaktır.

Devamını gör.. Gizle..