Blog

Renk Paleti

Duvar Deliği Kapatma ve Çatlak Tamiri Nasıl Yapılır?

Duvar Deliği Kapatma ve Çatlak Tamiri Nasıl Yapılır?

Yapıların hem iç hem de dış cephelerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak küçük çatlaklar ve delikler meydana gelebilir. Peki, önlem alınmadığı takdirde ilk bakışta hemen göze çarpacak kadar büyüyebilen bu tip hasarların neden oluştuğunu hiç merak ettiniz mi? Ya da duvardaki çatlaklar nasıl kapatılır sorusunun doğru cevabını biliyor musunuz? Duvar çatlağı tamiri ile ilgili merak ettiğiniz her şeye birlikte göz atalım.

Duvarda Çatlak Neden Olur?

Duvarda çatlak oluşumunun birçok farklı sebebi bulunuyor. Yüzeysel çatlakların sebeplerini birkaç madde altında toplayabiliriz.

Genleşme ve Büzülme

Tıpkı nem kaybı gibi ısı değişimleri de binalarda küçük çaplı yapısal değişimlere sebep olabilir. Duvarda bulunan boya ve sıva tabakaları, ısının sabit olmamasının etkisiyle genleşir ve büzülür. Bunun sonucunda da görünümü olumsuz yönde etkileyen kılcal çatlaklar ortaya çıkar. Özellikle yazlık gibi yalnızca yılın belirli dönemlerinde kullanılan yapılarda bu durumla çok daha sık karşılaşılır.

Kalitesiz Boya ve Kötü Alçı İşçiliği

Yapışma kabiliyeti, yapının iç ve dış duvarlarında kullanılacak boyanın seçiminde dikkat edilmesi gereken başlıca özelliklerdendir. Ancak badana esnasında bu özellikten yoksun ürünlerin kullanımı, duvar çatlağı tamiri yapılmasını zorunlu kılacak yapısal hasarlara neden olabilir. Benzer sorunlar, kötü alçı işçiliği sebebiyle de meydana gelebilir. Zira duvara sürülen sıva tam kurumadan boya uygulanırsa kısa süre içerisinde çatlak oluşumu gözlemlenebilir.

Kötü Boya Uygulaması

Günümüzde üretilen duvar boyalarının büyük kısmı, hızlı kuruma özelliğine sahiptir. Ancak bu durum, tıpkı bir önceki maddede olduğu gibi sürecin hızlıca gerçekleştirilebileceği anlamı taşımaz. Boyama sonrası uygulanan boyanın kurumasını beklemeden ikinci kata geçmek çatlak oluşumunu kaçınılmaz hale getirir. Dolayısıyla bir katı sürdükten sonra kuruması için sabırla beklenmeli ve nemin kaybolduğundan iyice emin olduktan sonra bir sonraki kata geçilmelidir. Ayrıca uygulama süresince tek bir markanın ürününü kullanmakta fayda vardır. Farklı markaların ürünlerini kullanmak, içerik farklılıklarından dolayı çatlak oluşma ihtimalini kuvvetlendirebilir.

Duvara Monte Edilen Eşyalar

Duvarda oluşan boşlukların bir diğer sebebi de duvara monte edilen veya ayna, tablo gibi asılan eşyalar için yerleştirilen vida, çivi gibi unsurlardır. Duvara çakılan vida veya çivileri kaldırdıktan sonra oluşan boşlukları doldurmak genellikle zordur.

İç ya da dış duvarlarda oluşan çatlakları fark ettiğinizde bir an önce tamir aşamasına geçmek yerine hasarın yerini, büyüklüğünü ve yönünü tespit etmeye öncelik verebilirsiniz. Çatlağın bulunduğu yüzeye bir çekiç yardımıyla darbe indirdiğinizde duvardan parçalar kopuyorsa bir uzmandan görüş almanız yararınıza olacaktır. Zira bu durum, yüzeysel (kılcal) duvar çatlağı tamiri sürecinden çok daha kapsamlı çözümler gerektirebilir.

Duvar Çatlağı Tamiri Nasıl Yapılır?

Duvar çatlağı tamiri öncesinde hasarın boyutu hakkında bilgi sahibi olmak ve temiz bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla bir dizi işlem yapılması gerekir. Bu işlemler sırasıyla çatlakların keser yardımıyla açılmaya zorlanması ve açılan çatlakların SELLEYS Temizleme Sabunu ile yıkanmasıdır. Temizleme sabunu uygulamasının ardından hasarlı bölgenin mutlaka kuruması beklenmelidir. Tüm bu adımlar tamamlanınca çatlağın boyutlarına bağlı olarak farklı dolgu malzemelerine yönelebilirsiniz.

Alçı Duvar Çatlak Tamiri Nasıl Yapılır?

Alçıpan kaplı duvarlar, darbelere karşı hassas yapıdadır. Diğer tüm etkenlere ek olarak eşyaların sertçe alçı panele temas etmesi, çeşitli boyutlarda çatlakların meydana gelmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda, hasarın hızlıca tamir edilmesi önemlidir. Aksi halde darbelenen alanda, dökülme ve kopma gibi tamiri daha fazla süre alacak sorunlar baş gösterebilir.

Alçı duvar çatlak tamiri sırasında öncelikle hasarlı bölgedeki kopma ihtimali yüksek parçaları toplamak gerekir. İkinci adımda, çatlak yüzeyi tozdan ve kirden arındırıp Selleys temizleme sabunu ile yıkanır. Bu işlem, alanının çalışılabilir hale gelmesini sağlar. Temizlik yaptığınız alan kuruyunca, dolgu malzemesiyle çatlağı kapatmaya başlayabilirsiniz. Çatlak tamirini hızlı bir şekilde Selleys Spakfilla Rapid ile yapabilirsiniz. Kullanıma hazır, hızlı koruyan ve kendinden spatulası bulunan Selleys Spakfilla Rapid ile yüzeylerdeki boşlukları hızlıca kapatabilirsiniz.

Beton Kılcal Çatlak Tamiri Nasıl Yapılır?

Betonda oluşan kılcal çatlaklar, evin her tarafında görülebilen ve genelde tamiri son derece kolay olan yapısal kusurlardır. Yanlış boya ve sıva uygulaması sonucu meydana gelen bu tarz çatlaklara, özellikle kapı ve pencere çerçevelerinin etrafında sıkça denk gelebilirsiniz. Betonda oluşan kılcal çatlakları ayrıca nadiren de olsa duvarların orta kısımlarında gözlemlemek mümkündür.

Kılcal duvar çatlağı tamiri söz konusu olduğunda esneklik özelliği ile ön plana çıkan dolgu malzemelerine yönelebilirsiniz. Zira duvar çatlak kapatıcı özellikli dolgu malzemesinin esneme kabiliyetinin yüksek olması, kapatılan çatlağın bir süre sonra tekrardan açılmaya başlamasını büyük oranda engelleyebilir. Bu avantajdan yararlanmak için dilerseniz %300 e varan oranda esneyebilen ve üzeri boyanabilen Selleys No More Gaps beyaz esnek dolgu macunu ile çatlakları hızlıca kapatmayı tercih edebilirsiniz. Ekstra boya yapmaya vaktiniz yoksa bir kartuş tabancası yardımıyla kapı ve pencere çerçevelerinin etrafında oluşan çatlakların içerisine Selleys No More Gaps kahverengi esnek dolgu macunu uygulayabilirsiniz.

Duvardaki Delik Nasıl Kapatılır?

Dekoratif objeleri, klima iç ünitesini, tabloları ya da fotoğraf çerçevelerini duvara sabitlemek için çeşitli çaplarda delikler açmak gerekebiliyor. Tabii belirli bir zaman sonra bu eşyaların farklı bir yere taşınması gibi ihtiyaçlar ortaya çıkabiliyor. Bazen de çeşitli elektrikli aletlerin montajı nedeniyle duvarlar delinebiliyor. Açılan deliklerin kötü görünüm oluşturmaması için mutlaka kapatılması gerekiyor.

Duvar delik kapatma uygulaması yaparken ilk olarak çatlak tamirinde olduğu gibi temizleme sabunu ile yıkama yapabilirsiniz. Bu işlemin ardından iyice kuruyan deliği, spatula yardımıyla bir miktar Selleys Spakfilla Rapid uygulayarak kolayca kapatabilirsiniz. Duvar delik kapatıcı ürün, beyaz renktedir ve hızlı kuruma özelliğine sahiptir. İç ve dış yüzeyler için tercih edebileceğiniz dolgu malzemesini, kullanıma hazır durumda olduğu için herhangi bir ek işleme gerek duymadan deliğe uygulayabilirsiniz. 30 dakika civarında bekledikten sonra hafif zımpara yardımıyla uyguladığınız dolgunun üzerindeki pürüzleri yok edebilir ve görsel bütünlüğü sağlamak için üzerini boyayabilirsiniz.

Devamını gör.. Gizle..