Blog

Renk Paleti

PVC Boyama Nasıl Yapılır ve Hangi Boya ile Boyanır?

PVC Boyama Nasıl Yapılır ve Hangi Boya ile Boyanır?

Özellikle kapı ve pencerelerde sıkça karşımıza çıkan PVC malzeme, zamana bağlı sararmalar ya da estetik amaçlı yenilemeler nedeniyle boyanmak istenebilir. PVC nin kaygan yapısından dolayı boyanamayacağı, boyansa bile boyanın tutmayacağı konusunda endişeleriniz varsa ya da PVC boyama yapmak istiyor ancak nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız içeriğin devamına göz atarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

PVC Boyama Malzemeleri Nelerdir?


PVC boyama teknikleri kadar boyama esnasında kullanacağınız malzemeler de bir o kadar önem taşıyor. PVC boyama için en gerekli malzemeler ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Koruma örtüsü
  • Maskeleme bandı
  • Zımpara (Su/kağıt zımparası)
  • Farklı uçlara sahip boya fırçaları (Yumuşak kıllı fırça tercih edilmeli)
  • Boya rulosu
  • Astarix
  • AquaLux

  • PVC boyama süreciyle ilgili en çok merak edilen konuların başında “PVC boya tutar mı?” sorusu geliyor. Metalden cama, ahşaptan betona birçok farklı yüzey gibi PVC de boyanabiliyor. Ancak PVC boyaması zor bir malzeme olduğundan ve doğru ürünler kullanılmadığında yapılan boya kısa sürede dökülebileceğinden en uygun malzemeleri seçmeye özen göstermeniz gerekiyor. Bu nedenle PVC kapı ya da pencere boyama işleminden önce hangi fırça veya boya türünü kullanmanız gerektiğine karar vererek işe başlayabilirsiniz.

    Filli Boya’nın çok amaçlı sentetik yüzey astarı Astarix, uygulandığı yüzeye mükemmel bir şekilde yapışıyor ve hızlıca kuruyor. Aromat ve kurşun içermeyen ürün, su ya da solvent bazlı boyalar ile de uyumlu özellikte. Böylece astarın üzerine uygulayacağınız boyanın kalıcığını artırabilir ve kusursuz görünmesini destekleyebilirsiniz.

    Su bazlı, lüks parlak bir görünüm sunan ve çok amaçlı bir boya olan AquaLux ise özellikleri itibariyle PVC boyası olarak mükemmel sonuç veriyor. PVC yüzeylere kolayca uygulanabilen AquaLux, yüksek örtücülüğü ve yüzey ile bütünleşen yapısı ile mükemmel sonuç almanıza destek oluyor. Silinebilir ve yıkanabilir özellikleriyle de büyük kolaylık sunuyor.

    PVC pencere ve kapılarda en çok tercih edilen renk beyaz olsa da özellikle son yıllarda bejden yeşile, kırmızıdan siyaha pek çok farklı renklerde dekorasyona uygun şekilde renklendirmek oldukça revaçta. Binlerce renk seçeneği sunan AquaLux sayesinde siz de mekanınızla en iyi şekilde uyum sağlayacak ve zevkinizi yansıtacak renkteki boyayı seçebilirsiniz.

    PVC Boyama Nasıl Yapılır?

    PVC boyama işlemi için malzemelerinizi hazırladınız. Şimdi sıra PVC boyama teknikleri konusunda bilgi almakta. Öncelikle boyayacağınız alana uygun bir çalışma yapmaya özen göstermeniz gerekir. Pencere ya da kapı boyama esnasında kullanılacak teknikler de malzemeler de değişebiliyor.

    PVC pencereler, sürekli dış etkenlere maruz kalan ve daha çok detay içeren ürünler oldukları için zımparalama gibi boyama öncesi ön hazırlıkları daha uzun sürebiliyor. Ayrıca pencere camını korumak için de ekstra dikkat etmek gerekebiliyor.

    PVC kapılar ise genellikle büyük yekpare parçalar ya da yalnızca kısıtlı cam alanlar içerdikleri ve çoğu zaman PVC pencereler kadar dış etkenlere maruz kalmadıkları için daha pratik bir şekilde boyanabiliyor. Gelin PVC pencere ve PVC kapı boyama nasıl yapılır biraz daha detaylı bir şekilde ele alalım.

    PVC Pencere Boyama Nasıl Yapılır?

    PVC pencereleri boyamadan önce ilk yapmanız gereken işlemlerden biri pencere camlarını maskeleme bantlarıyla dikkatli bir şekilde bantlamak olmalı. Aksi takdirde camlara bulaşabilecek herhangi bir boyanın temizlenmesi zor olabileceği gibi estetik açıdan da hoş olmayan görüntüler ortaya çıkabiliyor.

    Boyanın akabileceği cam yüzeyleri maskeleme bandı ile kapattıktan sonra yüzeyin geneli 400 numaralı zımpara ile zımparalanmalıdır. Zımpara işlemi sonrasında ise boyanın dayanıklılığını artırmak için Astarix'i uygulayabilirsiniz. Kuruyan astarın üzerine seçtiğiniz renkteki boyayı uygulayabilirsiniz. Sıcak, soğuk, yağmur, kar gibi birbirinden farklı dış etkenlere maruz kalabilen PVC pencerelerde boya işlemi için mutlaka yüzey ile bütünleşen ve örtücülüğü yüksek bir PVC boyası kullanmanız gerektiğinden AquaLux ü tercih edebilirsiniz. AquaLux binlerce renk seçeneğine sahip olup tam silinebilir ve yıkanabilir özeliktedir. Böylece boyadıktan sonra pencere ve kapılarınızı rahatlıkta temizleyebilirsiniz. Boyama sırasında daha iyi bir sonuç için özellikle köşe ve kenarlarda kestirme fırçalar kullanmanızı öneriyoruz.

    PVC Kapı Boyama Nasıl Yapılır?

    PVC kapılar, genellikle iç mekanlarda ya da camekanlı balkonlarda yer aldıkları için çoğu zaman PVC pencereler kadar dış etkenlere maruz kalmıyor. Aynı zamanda PVC pencerelere göre daha az detay içeren ve yekpare parçalardan meydana gelen PVC kapılar, çok daha pratik bir şekilde boyanabiliyor.

    PVC kapılarınızı boyamadan önce yerlere bir koruma örtüsü serebilir, ardından kapı çerçevesinin dışında kalan alanları maskeleme bandı ile kapatabilir ve gerekiyorsa zımparalama adımına geçebilirsiniz. Zımparalanan yüzeye Astarix i sürüp kuruduktan sonra ise boyamaya başlayabilirsiniz. Seçtiğiniz renkteki AquaLux çok amaçlı boyayı bir rulo yardımı ile kapınıza kolayca uygulayabilirsiniz. Kapının çerçeve kısmını boyamak içinse kestirme fırçalardan yararlanabilirsiniz.

    PVC Boyası Nasıl Çıkar?

    Boyama esnasında maskeleme bandı ya da koruma örtüsü kullansanız da yere veya pencere camına boya sıçrayabilir. Yüzeylere akan ya da pencere ve kapı çerçevelerinin dışına taşan boyaları silmek için sentetik tiner kullanabilirsiniz. Sentetik tiner selülozik tinerden farklı olarak yüzeylerin rengini soldurmadan, deformasyona yol açmadan temizlik sağlayabiliyor. Cam, mermer, fayans ve PVC gibi boyanın tutunduğu yerlerde boya yüzeyden kazıcı aletler ile çıkartılmalıdır.

    Birbirinden farklı türlerdeki yüzeylere uygun, yüzlerce renk seçeneği içeren boya çeşitleri ve malzemeleri için Filli Boya'yı tercih edebilir, yenilediğiniz mekanlarınızı ya da eşyalarınızı uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz.

    Devamını gör.. Gizle..