Blog

Renk Paleti

Ev Boyarken Kaçınılması Gereken 7 Hata

Ev Boyarken Kaçınılması Gereken 7 Hata

Evinizi boyamak, yaşam alanınıza taze bir hava katmanın en pratik yollarından biridir. Hayal ettiğiniz sonucu elde etmek içinse doğru hazırlıkları yapmak ve bazı önemli noktalara da dikkat etmek gerekir. Renk seçimi, yüzey hazırlığı ve doğru ekipman kullanımı, boyama sürecini hem daha kolay hem de daha verimli hale getirebilir. Peki, ev boyarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu yazımızda, ev boyarken kaçınılması gereken 7 hatayı inceleyerek dikkat edilmesi gereken durumları öğrenebilirsiniz.

Yanlış Malzeme Seçimi

“Ev boyarken nelere dikkat edilmeli?” sorusuna verilecek ilk yanıtlardan biri “Boya ve ekipman seçimi” olabilir. Seçilen boya türü, uygulama yapılacak yüzeye uygun değilse istenilen sonucu alamayabilirsiniz. Ayrıca, yüzeye uygun olmayan boyalar zamanla çatlama, solma ve dökülme yapabilir, bu da kısa sürede duvarınızı yeniden boyamak zorunda kalmanıza neden olabilir. İç mekan boyası için beklentilerinize uygun olarak su bazlı ya da yağ bazlı, duvarın dokusuna uygun olarak da mat veya parlak alternatifler arasından seçim yapabilirsiniz.

Uygulama sürecini kolaylaştırmak ve daha profesyonel bir görünüm elde etmek için fırça ya da rulo seçimine dikkat etmeniz gerekir. Düz yüzeylerde kısa tüylü rulo, pürüzlü yüzeylerde uzun tüylü rulo; su bazlı boyalar için sentetik kıllı, yağ bazlı boyalar için doğal kıllı fırça kullanmanız tavsiye edilir. Filli Boya boya rulosu çeşitleri arasından yüzeye uygun ekipmanı seçebilirsiniz.

Yüzeyi Hazırlamadan Boyamaya Başlamak

Ev boyarken sık yapılan hatalardan bir diğeri ise boyama işlemine başlamadan önce yüzeyi düzgün şekilde hazırlamamaktır. Kirli, tozlu veya nemli bir yüzeye doğrudan boya uygulamak, boyanın duvara iyi yapışmasını engelleyebilir. Boya yapmadan önce aşağıdaki adımları uygulayarak duvarınızı boya için hazır hale getirebilirsiniz:

  • Duvarda dökülen, kabaran boyalar varsa yüzeyi pürüzsüzleştirmek için bir spatula yardımıyla bu boya artıklarını kazıyın.
  • Duvarda çatlaklar, delikler varsa Momento Macun ile doldurun. Son aşamada yüzeyi zımparalayarak pürüzsüz hale getirin.
  • Boyanın daha iyi görünmesi ve uzun ömürlü olması için pürüzsüz hale gelen temiz, kuru yüzeyin üzerine Momento Pigmentli Astar sürün.
  • Boyama Alanını Koruma Altına Almamak

    Boyamaya başlamadan zemini, mobilyaları ve diğer yüzeyleri korumamak, büyük bir temizlik zahmetine yol açabilir. Açıkta kalan alanlara boya damlaması veya fırça-rulo değmesi istenmeyen lekeler oluşturabilir. Bu nedenle boyama alanını korumak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Zeminleri ve mobilyaları örtmek için naylon branda veya örtüler kullanın.
  • Priz ve süpürgelikleri maskeleme bandı ile koruyun.
  • Fırça ve ruloları yüzeye sürmeden önce üzerlerindeki fazla boyayı dikkatlice sıyırın ve boyayı kontrollü hareketlerle uygulayın.
  • Hatalı Fırça veya Rulo Kullanımı

    Ev boyarken dikkat edilmesi gerekenler arasında duvar boya fırçası ve rulo kullanımı da oldukça önemli. Yanlış fırça veya rulo kullanımı, boyanın yüzeye eşit dağılmamasına ve duvarda fırça, boya izlerinin kalmasına neden olabilir. Uygun fırça ve rulo seçimi boya izi kalmaması için önemlidir. Köşe ve kenarları fırçayla boyayıp ardından ruloyla geniş yüzeyleri tamamlamak daha düzgün bir sonuç almanıza yardımcı olur.

    Boyayı Aceleyle Uygulamak

    Boyama işlemi, sabır ve özen gerektiren bir süreçtir. Hızla yapılan boyama yüzeyin düzgün olmasını engeller. Hızlı bir şekilde uygulanan boya düzgün dağılmayacağından duvarın bir yüzeyinde daha kalın, bir yüzeyinde daha ince boya katmanları oluşabilir. Bu tip durumlar yaşamamak için katların kurumasını beklemeli ve boyayı yavaşça uygulamalısınız. Boya uygulaması sırasında fırça darbelerinin yönüne dikkat ederek düzgün ve eşit bir dağılım sağlamak da ev boyarken dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.

    Yanlış Boya Rengi ve Işık Uyumu

    Boya rengi seçimi, hem odanın atmosferini hem de dekorasyonu doğrudan etkiler. Yanlış renk tercihi, odanın havasını tamamen değiştirebilir ve mekanın daha küçük, karanlık veya soğuk görünmesine neden olabilir. Ayrıca, ışıkla uyumsuz renkler, boyanın istediğiniz şekilde görünmemesine yol açabilir.

    Işığa göre oda duvar boyası seçimi yaparak mekanların daha iyi bir ışığa sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Bol ışık alan, aydınlık odalarda daha koyu renkler; daha az ışık alan, loş ve küçük odalarda ise daha açık renkler tercih edebilirsiniz.

    Doğru Tekniklerin Kullanılmaması

    Boyama sürecinde doğru teknikleri kullanmamak, estetik ve dayanıklılık açısından ciddi sorunlara yol açabilir. Yanlış teknikler, boya katlarının düzensiz dağılmasına, lekelerin ve izlerin kalmasına, hatta boya yüzeyinde kabarma ve çatlama oluşmasına neden olabilir. Ev boyarken dikkat edilmesi gerekenler doğrultusunda aşağıdaki adımları uygulayarak profesyonel bir sonuç elde edebilirsiniz:

  • İlk adım, zemin hazırlığıdır. Zemini, mobilyaları ve prizleri maskeleme bandı ile örterek koruyun.
  • Duvarları zımparalayın. Çatlak ve delikler var ise macun ile doldurun.
  • Duvarları sünger, su ve deterjanla silerek toz ve kirden arındırın.
  • Duvar yüzeyinin boyayı daha iyi tutması için uygun bir astar sürün ve tamamen kurumasını bekleyin.
  • Su bazlı veya yağ bazlı boya tercih edin. Düz yüzeyler için kısa tüylü, pürüzlü yüzeyler için uzun tüylü rulo kullanın.
  • İlk katı uygulayın ve kurumasını bekleyin, ikinci katı sürerek homojen bir görünüm sağlayın.
  • Boyayı fırça ile yüzeye "W" veya "M" hareketleri ile düzgün şekilde uygulayın.
  • Rulo kullanırken her katta ruloyu yukarıdan aşağıya doğru hareket ettirerek boyayı eşit şekilde dağıtın.
  • Her katmanı dikkatle uygulayın ve katlar arasındaki kuruma süresini bekleyin.
  • Gerektiğinde rötuş yaparak işlemi tamamlayın.
  • Üreticinin tavsiye ettiği uygulama detaylarını boya ambalajı üzerindeki teknik bültende görebilirsiniz.
  • Eğer boya uygulaması için nasıl hareket etmeniz gerektiğinden emin değilseniz Filli Ustam sizin için önce ücretsiz keşif yapar; ardından onaylamanız halinde 2 yıl boyunca iç cephe boya ve uygulama garantisi de sunarak işleminizi tamamlar. Sizin sadece talep oluşturmanız yeterli; gerisi Filli Ustam'ın işi!


    Paylaş:
    Devamını gör.. Gizle..
    37