Blog

Renk Paleti

İç Cephe Astar Boya Nasıl Yapılır? Hangi Astar Uygulanır?

İç Cephe Astar Boya Nasıl Yapılır? Hangi Astar Uygulanır?
İç Cephe Astar Boya Nasıl Yapılır? Hangi Astar Uygulanır?

Kusurları örten, lekeleri gizleyen, alt tabakada yer alan renkleri nötrleyen ve üst kat renginin mümkün olduğunca gerçek ve canlı görünmesini sağlayan astar boya, profesyonel bir boyama için en temel adımlardan biridir. İç cephe astar boya uygulaması da bu nedenle büyük önem taşır. Astar boya sayesinde yüzeyin emiciliği ayarlanabilir ve boya daha iyi tutunabilir. Duvarları dış etkenlere karşı koruyan iç cephe astar boyası, sürekli yeniden boyama yapma zahmetini de ortadan kaldırır. Doğru malzeme seçimi ve uygun tekniklerle siz de duvarlarınızı bir profesyonel gibi boyayabilirsiniz. Peki, iç cephe astar boya uygulaması nasıl yapılır? İşte detaylar…

İç Cephe Astarı Nedir?

İç cephe astarı, boya öncesinde duvara uygulanan ve zemin hazırlığı yapan bir üründür. Çoğunlukla su bazlı olan iç cephe astarları, boyanın daha iyi tutunabilmesi için büyük öneme sahiptir. Pürüzsüz sonuç alabilmek, boyanın daha düzgün ve dayanıklı olmasını sağlamak için mutlaka boya öncesinde astar kat uygulaması yapmalısınız.

İç Cephe Astar Boya Ne İşe Yarar?

Duvarın hava almasına yardımcı olan iç cephe astar boya, son kat boyanın çok daha pürüzsüz görünmesine olanak tanır. Boyanın rengini açığa çıkarması ve daha canlı renkler ortaya koyması da bu uygulamanın diğer avantajlarındandır.

İç cephe astarının sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Boyanın homojen şekilde dağılmasına yardımcı olur.
  • Duvarın emiciliğini dengeler.
  • Boya ile yüzey arasındaki bağ gücünü artırır ve boyanın daha iyi tutunmasını sağlar.
  • Daha az boya kullanılmasına olanak tanır.
  • Boyanın dayanıklılığını artırır ve daha uzun süre kullanılmasına yardımcı olur.
  • Lekeleri kapatarak boyadaki kirlerin belli olmasının önüne geçer.
  • Koyu renklerin üzerine açık renkler uygulandığında renk katmanlarını nötrleştirmeye imkan tanır.
  • Özellikle daha az boya kullanılmasını sağladığından astar boya ekonomik avantajları da beraberinde getirir. Tüm bu avantajlardan dolayı mutlaka iç cephe duvar boyama öncesinde astar uygulaması da yapmanız gereklidir.

    İç Cephe Boya İşleminde Hangi Astar Uygulanır?

    İç cephe duvar boyası renkleri ile genelde örtme gücünü artıran, yüzeyi düzelten ve pürüzsüz doku ortaya koyan astarlar tercih edilir. Duvarlarınızda hangi astarı kullanacağınızdan emin değilseniz şunlara göz atabilirsiniz:

  • Su Bazlı Astarlar: Özellikle alçılı ve sıvalı duvarlar için ideal olan su bazlı astarlar, iç cephede en çok tercih edilen astar çeşitlerindendir. Su bazlı olduklarından hızlı kuruyan bu astarlar duvarın emiciliğini düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda örtme gücünü artırır ve temiz sonuç almanızı sağlar.
  • Yüzeyler tozutma karakterliyse, ham alçı veya kireç varsa şeffaf karakterli şeffaf astar kullanmayı unutmayınız.
  • Yağ Bazlı Astarlar: Yağ bazlı astarlar, su bazlı astarlara göre daha güçlü korumaya sahiptir. Bu astarlar, yüzeydeki çatlakları doldurur ve uzun süre dayanıklılık sağlar. Genellikle metal ya da ahşap yüzeylerde ve çok emici olmayan duvarlarda kullanılır. Eğer saten alçılı yüzeye yağlı boya uygulanacaksa öncesinde bir kat şeffaf astar ve bir kat yağ bazlı astar uygulandıktan sonra boya aşamasına geçilmelidir.
  • Bunların dışında antibakteriyel, koku önleyici birçok astar çeşidi var. İç cephe duvarlarında ise çok ağır problemler olmadığı sürece genelde su bazlı astarlar tercih edilir. Su bazlı astar, hem istenen pürüzsüz dokuyu verir hem de kolay kuruyarak ortamı kullanıma hazır hale getirir.

    İç Cephe Astar Boya Nasıl Hazırlanır?

    Hem iç cephe hem de dış cephe astar boya uygulaması yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli detay boyanın hazırlık sürecidir. Duvarın yüzeyini uygun hale getiren iç cephe astar boyasını hazırlarken şu yolları takip edebilirsiniz:

  • Önce astar boyanın kutusunda yer alan talimatları dikkatli şekilde okuyun. Burada belirtilen talimatlara göre önce boyayı karıştırıp homojen hale getirerek başlayın.
  • Kullandığınız astarın türüne göre su ekleme işlemi yapabilirsiniz. Astar kutusunda inceltmeniz gerektiğine dair bir ibare varsa astarı inceltebilirsiniz. Su bazlı astarlar çoğunlukla %10 oranında su ile inceltilerek kullanılır.
  • Su ekleme işlemini kontrollü bir şekilde tamamladıktan sonra boyanın kıvamını kontrol etmelisiniz. Eğer kıvamı çok yoğunsa biraz daha su ekleyebilirsiniz. Uygulama kolaylığını duvarın küçük bir bölümünde deneyebilir ve buna göre hareket edebilirsiniz.
  • Astar boyayı kullanıma hazır hale getirdikten sonra boyama işlemine geçebilirsiniz.

    İç Cephe Astar Boya Nasıl Yapılır?

    Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlayan ve işlemin daha profesyonel hale gelmesine yardımcı olan iç cephe astar boya uygulaması, titizlik gerektiren bir süreçtir. Duvarınızdaki pürüzlerin yoğunluğuna, çatlakların ve deliklerin durumuna göre iç cephe astar boya uygulamasını gerçekleştirebilirsiniz. İşte adım adım iç cephe astar boya uygulaması:

  • Boyamaya başlamadan önce ilk olarak duvarınızı tozdan, kirden ve yağ lekelerinden arındırmalısınız. Böylece astarın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlayabilirsiniz.
  • Duvarın üzerinde herhangi bir çatlak, delik veya deforme olmuş alan varsa bunu macunla onarmayı ihmal etmeyin. Filli Boya’dan Momento Macun’u bu alanlara düzgün şekilde uyguladıktan sonra kurumasını bekleyin. Daha sonra macunlu alanları zımparalayarak pürüzsüzleştirin.
  • Duvarınızdaki pürüzlü diğer alanları da zımparalayarak pürüzsüzleştirdikten sonra son olarak temiz ve kuru bir bezle tozları temizleyin. Tozların duvara yapışmaması için ıslak temizlikten bu aşamada uzak durmanız önemli.
  • Astar boyanızı karıştırıp homojenleştirdikten ve kıvamını incelttikten sonra uygulamaya geçebilirsiniz. Bunun için rulo ve fırça kullanımına dikkat etmelisiniz.
  • Geniş alanlar için rulo, köşe ve detaylar için ise fırçaya ihtiyacınız var. Tüm malzemelerinizi hazırladıktan sonra astar kat uygulamaya geçebilirsiniz.
  • Astar katı uygularken dikkatli hareketlerle astarı sürün. Astarın yüzeye düzgün dağılmasına dikkat edin ve mutlaka tek yöne doğru uygulama yapın.
  • Astarı uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyin. Astar katın kuruması çoğunlukla 3-4 saat arasındadır.
  • Astar genelde tek kat uygulanır ve daha sonra iç cephe boya uygulamasına geçilir, ancak duvarlarınız biraz pürüzlüyse ve daha iyi sonuç almak istiyorsanız ikinci kat astar geçebilirsiniz. İkinci katın kuruması için de yaklaşık 4 saate ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

    Astar uyguladığınız yüzeyi kontrol ettikten sonra herhangi bir sorun yoksa boyamaya geçebilirsiniz. Eğer herhangi bir pürüzlü alan varsa zımparalayarak bu pürüzleri giderebilir ve tekrar astar uygulayabilirsiniz.

    Dış Cephe Astarı İç Cepheye Uygulanır mı?

    Çoğu kişi dış cephe astar boyalarının iç cepheye de uygulanabileceğini düşünür ancak bu yanlış bir düşüncedir. Dış cephe astar boyaları geçirgen bir yapıya sahip olmamaları nedeniyle iç cephe duvarlarının geçirgenliğini azaltır. Küf, nemlenme gibi çeşitli istenmeyen durumlara yol açtığından, VOC oranının yüksek olması nedeniyle dış cephe astarlarını iç cephede kullanmamalısınız. Her cephe için oraya özel üretilmiş astar boyaları tercih etmeniz gerekir.

    Eğer siz de iç cepheleriniz için astar boya arıyorsanız hemen Filli Boya’ya göz atabilirsiniz. İç cephe astar fiyatları ve daha fazlasını inceleyerek, size en uygun astarları tercih edebilir ve duvarlarınızı profesyonel bir şekilde boyayabilirsiniz.

    Eğer iç cephe astar boya uygulaması için nasıl hareket etmeniz gerektiğinden emin değilseniz Filli Ustam sizin için önce ücretsiz keşif yapar; ardından onaylamanız halinde 2 yıl boyunca iç cephe boya ve uygulama garantisi de sunarak işleminizi tamamlar. Sizin sadece talep oluşturmanız yeterli; gerisi Filli Ustam’ın işi!


    Paylaş:
    Devamını gör.. Gizle..
    37