Blog

Renk Paleti

Paslı Metal Yüzeyler Nasıl Boyanır?

Paslı Metal Yüzeyler Nasıl Boyanır?

Paslanmış bir metal eşyaya baktığınızda onu kurtaramayacağınızı düşündüğünüz olmuştur. Pas, metalin yüzeyinde oluşan bir oksit tabakasıdır ve uygun şekilde temizlenmezse metalin zamanla daha fazla zarar görmesine neden olabilir. Tırtıklı yüzeyli, pul pul dökülen paslı eşya, boyama için elverişli tabanı oluşturmaz. Ancak uygun temizlik, astarlama ve boyama ile onu eski haline döndürebilirsiniz. Önemli olan yalnızca doğru teknikleri kullanmaktır. Pasın temizlenmesi, uygun astarın kullanılması ve metal yüzeyin doğru boya ile kaplanması gibi adımlardan oluşan paslanmış metal boyama işlemi için merak ettiğiniz tüm bilgiler içeriğin devamında!

Pas Nedir ve Neden Oluşur?

Pas, demirin oksijen ve suyla reaksiyona girmesiyle oluşan kimyasallara verilen addır. Normal çevre koşullarında paslanan demir veya çelik birçok farklı bileşik üretir. Bu kimyasalların bazıları paslanırken çevreden hangi molekülleri aldıklarına bağlı olarak siyah, mavi, sarı, gri veya kahverengi bir renge dönüşür. Pas, hem estetik kayba hem de metalin dayanıklılığının azalmasına yol açar.

Metaller, çevreleriyle kimyasal reaksiyonlara girer ve bunun sonucunda da aşınır. Bunun bilimsel açıklaması ise şu şekildedir: Rafine edilen, yani insanlar tarafından kullanılabilir hale getirilen metaller, kimyasal açıdan tam olarak kararlı halde değildir. Daha kararlı hale gelebilmek için havadaki moleküllerle reaksiyona girerler. Paslanma da oksijen ve suyun demir oksitleri üretmek amacıyla çalıştığı oksitlenme sürecidir.

Metalin doğal çevre koşullarıyla etkileşime girmesi sonucunda zamanla oluşan bu bozulmaya sebebiyet veren başlıca durumlar şu şekildedir:

  • Metal yüzeyin sürekli nemli ortamda kalması ve suyla temas etmesi,
  • Havadaki oksijenin metalle reaksiyona girmesi,
  • Asidik veya tuzlu ortamlardaki kimyasal maddelerin reaksiyonu,
  • Metal yüzeyin uygun astar ya da boyalarla korunmamış olması.
  • Bu durumlar, metallerin çevresel koşullara bağlı olarak hızla paslanmasına yol açar.

    Paslanmış Metal Yüzeyin Boyanması Neden Önemlidir?

    Metalin dayanıklılığını artırmak, estetik görünümü korumak gibi amaçlar için paslanmaz metal yüzeyin boyanması büyük öneme sahiptir. Boyama işlemi, metali paslanmaya karşı koruyarak ömrünü uzatır ve daha fazla hasar oluşmasını da engeller. Paslanmış metal yüzeylerin boyanmasının başlıca faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Boyama işlemi, pasın yayılmasını durdurarak metalin yapısal bütünlüğünü koruyabilir.
  • Paslı yüzeylerin boyanması, metal yüzeyin daha temiz ve yenilenmiş görünmesine yardımcı olur.
  • Uygulanan boya, bariyer görevi görerek metali nem, su ve diğer dış etkenlere karşı koruyabilir.
  • Düzenli olarak boyanan metal yüzeyler büyük onarım işlemleriyle uğraşmanın önüne geçebilir.
  • Bunlara ek olarak eski metallerin boyanarak yeniden kullanılabilir hale getirilmesi çevre dostu bir işlemdir. Kaynakları daha verimli kullanmaya olanak tanır. Tüm bu faydalardan ötürü eğer evinizde paslanmış metal eşyalarınız varsa onları çöpe atmadan önce mutlaka boyamayı denemelisiniz.

    Paslı Metal Yüzeyi Boyamadan Önce Ne Yapılmalıdır?

    Paslanmış metalleri boyamak herhangi bir yüzeyi boyamaktan çok daha fazla detaya sahiptir. Bunun nedeni önce paslı yüzeyin temizlenmesinin gerekmesidir. Aksi takdirde hem pas alt kısımda yayılmaya devam eder hem de boya istediğiniz gibi düzgün görünmez. Paslı metal yüzeyi boyamadan önce şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Pası temizleyerek başlayın. Pas temizliği yapmak için spatula, tel fırça ve zımpara kullanın. Böylece paslanan yüzeyin altındaki, pasın ulaşmadığı saf metali açığa çıkarabilirsiniz. Pası iyice temizlediğinizde boyanın doğrudan metal yüzeye yapışabildiğini ve çok daha iyi sabitlendiğini fark edebilirsiniz.
  • Yüzeyi pürüzsüzleştirerek devam etmelisiniz. Çapakları, keskin kenarları ve kalıntıları zımpara ya da tel fırça yardımıyla pürüzsüz hale getirebilirsiniz. Böylece boya yüzeye çok daha eşit biçimde yayılacaktır.
  • Zımparalama işlemlerinin ardından yüzeydeki kalıntıları kuru ya da temizlik bezinizi tiner ile nemlendirerek temizlemelisiniz. Eğer nemli bez ya da su kullanırsanız metalin tekrar paslanmasına yol açabilirsiniz. Dolayısıyla ıslak temizlik yapmamaya özen gösterin.
  • Tamamen temizlediğiniz yüzeyi boyaya hazır hale getirdikten sonra boyamaya başlayabilirsiniz. Peki, hangi boyayı kullanmalısınız? Boyamayı nasıl yapacağınız ve daha fazlası için okumaya devam edin!

    Paslı Metal Yüzey Hangi Boya ile Boyanabilir?

    Paslanmış metal yüzeyi boyamak için en önemli adımlardan biri de doğru boya türünü seçmek. Her boya, paslanmış metalin kusurlarını kapatmaya elverişli değildir. Aynı zamanda metalin daha fazla oksitlenmesine neden olabilir ve paslanmayı artırabilir. Bu nedenle paslı metal yüzeyleri boyarken mutlaka buna uygun metal boyalarını tercih etmelisiniz. Metal boyaları, özel içerikleri sayesinde korozyona karşı direnç gösterir ve paslanmayı büyük oranda durdurur. Örneğin, Filli Boya’nın MetalMaXX Flat ve Hammer boyaları, metal yenilemeyi tek bir ürünle yapmanızı sağlarken, antipas, astar ve boya özelliklerini bir arada sunar.

    Yüksek yapışma kabiliyeti ve hava koşullarına karşı dayanıklılık da paslanmış metal yüzeyler için üretilen boyalarda önemli özelliklerdendir. Dış mekanda kullanılan metallerde, suya ve UV ışınlarına karşı dirençli boyalar tercih edilmelidir. Filli Boya Metal Maxx Flat ve Hammer boyaları, antipas özelliklerini aktif pas önleyici ham maddelere borçludur. Bu sayede boyadığınız metal yüzeyi paslanmaya ve korozyona karşı maksimum seviyede koruma altına alır.Aynı zamanda silinebilir özellik sunarak temizliği de kolaylaştırır.

    Paslanmış Metal Nasıl Boyanır?

    Boyama öncesi hazırlık aşamalarını üst bölümlerde ele almıştık. Paslanmış metal yüzeyleri boyamadan önce mutlaka zımparalama ve temizlik işlemlerini gerçekleştirmelisiniz. Aksi takdirde istediğiniz görüntüye ulaşamayabilirsiniz. Eğer pası temizlerken zorlanıyorsanız pas çözücüler işinizi kolaylaştırabilir. Hazırlık ve temizleme işlemlerinin ardından boyamaya geçebilirsiniz. Paslanmış metal yüzeyleri boyama adımları şu şekilde:

  • İlk kat uygulamada boyayı ince şekilde sürün. Pürüzsüz bir taban oluşturduktan sonra 4-5 saat kurumasını bekleyin.
  • İlk kat boya tamamen koruyunca opak bir görünüm elde etmek için mutlaka ikinci katı da uygulayın. En az iki kat uygulama önerilir.
  • İkinci katı da boyadıktan sonra yüzeyin tamamen kurumasını bekleyin. Kuruma süresinin boyadan boyaya değişkenlik gösterebileceğini unutmayın.

  • Son kontrolleri ve gerekli bakım işlemlerini tamamladıktan sonra yenilenmiş metal eşyanızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Tekrar paslanmaması için nemden, ıslaklıktan ve özellikle rutubetten korumaya dikkat edin. Rutubetin zararları arasında metalleri aşındırması da yer alır. Dolayısıyla eşyanızı tamamen kuru ortamlarda kullanmanız önemlidir.

    Yukarıdaki özelliklere ek olarak dekoratif bir görünüm arzu ederseniz Filli Boya Metalmaxx Hammer ürünüyle de çekiçlenmiş yüzey görünümü sağlayabilirsiniz.


    Paylaş:
    Devamını gör.. Gizle..
    37