Dış cephe astar boya uygulaması dayanıklılığı artırmaya ve boyanın uzun ömürlü olmasına katkıda bulunur. Dış cephe boyamanın en önemli adımı olan astar boya uygulamasının bir diğer avantajı boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını sağlayarak pürüzleri gidermesi ve boya kullanım miktarını azaltmasıdır. Böylece dış cepheyi daha ekonomik şekilde boyamanıza olanak tanır. Astar doğru şekilde uygulandığında hem boyama işlemini kolaylaştırır hem de dış cephe estetiğini korumaya yardımcı olur. Peki, dış cephe astar boya uygulaması nasıl yapılır ve hangi tür astar boya çeşitleri kullanılmalıdır? Merak ettiğiniz tüm detaylar için okumaya devam edin!
Dış cephe astarı, boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlamak ve yüzeydeki pürüzleri gidermek için uygulanan temel katmandır. Boyanın uzun ömürlü olmasına yardımcı olan astar işlemi, dış cepheyi çevredeki olumsuz etkenlere karşı da korur. Doğru astar seçimi ve uygulaması, boyama işleminin başarısını direkt olarak etkiler.
Boya işlemini çok daha verimli ve kaliteli hale getiren dış cephe astar boya uygulaması, atlanmaması gereken oldukça önemli bir işlemdir. Dış cephe astar boyanın başlıca işlevleri şu şekilde sıralanabilir:
Yukarıdaki özelliklere ek olarak Frontier Polymer Technology® ile geliştirilmiş olan Filli Boya Panzer Astar mikamer koruma etkisi sayesinde özel mika dolgular ile çimento esaslı sıvaların içinde eriyik halde bulunan tuz moleküllerinin yüzeye geçişi büyük oranda engellenir. Bu sayede tuz kusmasına dirençli astar ve boya sistemi meydana gelmiş olur. Filli Boya Panzer Astar'ı tüm su bazlı dış cephe boyalarının altında astar boya olarak kullanabilirsiniz.
Dış cephe boyaması esnasında doğru astarı seçmek istenen sonuca ulaşmayı kolaylaştırır. Doğru astar seçildiğinde hem boyanın dayanıklılığı artar hem de yüzeyde olması gereken görünüm elde edilir. Peki, dış cephe boyama işleminde hangi astarlar tercih edilmelidir? Bunun ilk ve en net yanıt, uygulama yapılacak yüzey ve kullanacağınız boyaya uygun olan astarı seçmektir. Her astar, her yüzeye ve boyaya uygun değildir. Bu nedenle yüzey ve boyanızın astarının hangisi olduğunu bulmalısınız. Dolayısıyla ilk olarak uygulama yapılacak yüzey tespiti ve dış cephe duvar boyası renkleri arasından seçim yapmanız gerek. Planladığınız görünüme uygun olarak boya seçimi yaptıktan sonra yüzeyin malzemesine ve boyanın türüne göre astar boya seçimini yapabilirsiniz.
Genelde beton, kara sıva, mineral kaplama yeni ve eski boyalı yüzey uygulamalarında yüzey hatalarını da kapatma özelliğine sahip mat görünümlü silikonlu astar ve Aqusto Silan veya Aqusto Sil gibi silikonlu boyalar kullanılmaktadır.
Dış cephe macun, prekast, betopan, fibercement, bordex gibi daha pürüzsüz bitişe sahip yüzeyler için akrilik esaslı astarlar ve Nucleus veya Aqusto Acryl gibi saf akrilik boyalar kullanılır. Bu astar ve boyalar yapışma özelliğinin yüksek olmasıyla, pürüzsüz görünümleriyle ve organik canlı renk yapabilme kabiliyetleriyle öne çıkar.
Dış cephe astar boyama gibi hassas işlemlerde hazırlık aşaması büyük öneme sahiptir. En iyi sonucu almak, boya yüzeyinin dayanıklılığını artırmak için bazı püf noktalarına dikkat etmeniz ve astarı buna göre hazırlamanız gereklidir. Astar boyanın hazırlık aşaması son derece kolaydır. Hazırlığa dair tüm talimatlar kutunun dış kısmında yazar. Burada hangi fırçayla uygulama yapmanız gerektiğini ya da astarı suyla nasıl incelteceğinizi görebilirsiniz. Bazı astarlar su ilavesi istemez. Eğer kutuda bu belirtiliyorsa astara ekstra su eklememelisiniz. Şu aşamaları takip ederek dış cephe astar boyanızı hazırlayabilirsiniz:
Tüm bu aşamaları takip ettiğinizde dış cephe astar boya uygulaması için boyanız hazır hale gelir. Eğer uygulamayı kendi başınıza yapabileceğinizden emin değilseniz işin ehli ustalardan yardım almalısınız.
Dış cephe boyama işleminin en önemli adımı astardır. Tıpkı binaların temelinin sağlam olması gerektiği gibi boyanın temeli de sağlam olmalıdır. Doğru teknikleri kullanarak uygulama yaptığınızda hem boya yüzeye kusursuz şekilde tutunacaktır hem de uzun ömürlü bir dış cephe ortaya çıkacaktır. Dış cephe astar boya uygulaması için adımlar şu şekilde:
Uygulamanın ardından yüzey tamamen pürüzsüz hale gelince ve kuruyunca son kat boya için hazır demektir. Tüm bu detaylara dikkat ederek yaptığınız uygulama, dayanıklılığın ve estetik görünümün kapılarını aralayacak. Astar boyanızın uygulamasının ardından en keyifli aşama olan dış cephe boyamaya geçiş yapabilirsiniz. Böylece yapınızın dış görünümü istediğiniz gibi olacaktır.
Astar boyaların pek çoğu uygulama öncesinde bir miktar inceltilir. İnceltme için kullanacağınız su miktarı kullanılan astarın türüne ve talimatlara göre değişkenlik gösterir. Çoğu zaman su bazlı astarlar için %10-20 oranında su eklenmesi önerilir. Yüzeyin emiciliği veya uygulama yöntemine göre bu oranın değişebileceğini unutmayın. Bu nedenle her zaman ürünün talimatlarına göz atın.