Evinizdeki duvarları sanat eserine dönüştürmek ister misiniz? Daha renkli, hareketli bir duvar dekorasyonu oluşturmak istiyorsanız geometrik duvar boyama tekniğini kullanabilirsiniz. Bu teknik ile duvarlarınıza; yarım daire, dörtgen gibi çeşitli geometrik şekiller ile yeni bir boyut kazandırabilirsiniz.
Mekanlara modern bir dokunuş kazandıran geometrik duvar dekoru, çarpıcı renk geçişleriyle de tamamlanabilir. Her bir geometrik şekli farklı renklere boyayarak hayalinizdeki duvar dekorunu hazırlayabilirsiniz. Peki, geometrik desenli duvar boyama nasıl yapılır? Geometrik duvar boyama teknikleri nelerdir? Siz de duvarlarınızda geometrik desenler hayal ediyorsanız gelin, birlikte bu uygulamanın nasıl yapılacağını keşfedelim!
Sıradan bir ortamı kişiselleştirmenin, çok daha özgün hale getirmenin en iyi yollarından biri duvara yapılacak çizimlerdir. Bu çizimler, eşyalarla uyumlu bir görünüm oluşturarak ortamı hareketlendirir. Geometrik şekiller ise duvara yapılacak çizimler arasında en sık tercih edilenlerden. Çizgiler, üçgenler, kareler, daire ya da yarım daireler çizerek evinizin dinamiğini değiştirebilirsiniz. Üstelik bu teknik, yalnızca evlerde değil iş yerlerinde de rahatlıkla kullanılabilecek yöntemlerden.
Minimalist tarza da gösterişli mobilyalara da uyum sağlayabilen geometrik şekilli duvarlar, ortamdaki algıyı da değiştirme gücüne sahip. Pastel tonlarda yarım daireler ya da üçgenler çizerek huzurlu bir yatak odası dizaynı oluşturabilirsiniz. Kahve ya da kitap köşelerinizi hareketlendirmek için yarım daireyi yere kadar uzatabilir veya dikdörtgen ve kare şekiller de deneyebilirsiniz.
Kendi tarzınızı duvarlarınıza taşıyabileceğiniz geometrik şekiller, iç cephe dekoratif boya kullanarak kolaylıkla uygulanabilir. Bu aşamada yalnızca hayal gücünüzü tarzınızla bir araya getirmelisiniz. Çiziminizi bilgisayar üzerinden üç boyutlu hale getirerek nasıl görüneceğine bakabilirsiniz. Ardından tek yapmanız gereken malzemelerinizi hazırlayıp uygulamaya koyulmak!
Geometrik boyama duvar üzerinde pek çok şeklille yapılabilir. Bunlar arasında en sık tercih edilenlerden biri ise yarım dairedir. Duvar dekorasyonu yaparken yarım dairenin göz yormayan görüntüsünden faydalanmak istiyorsanız önce çizimi hakkında önemli püf noktalarını bilmelisiniz. Duvarınızda düzgün bir yarım daire elde etmek sandığınızdan kolaydır. Öncelikle çiziminizin duvarınızda nasıl görüneceğinin taslağını kağıda ya da bilgisayara çizdikten sonra gerekli malzemeleri hazırlamalısınız.
Duvara yarım daire çizerken ip, kurşun kalem ve maskeleme bandı çok işinize yarayacak. Dairenin yarıçapını ölçmek için de şerit metre kullanabilirsiniz. Dairenizin genişliğini kaç cm istiyorsanız ona göre yarıçap belirlemesi yapmalısınız. Örneğin, 100 cm ölçüsündeki bir yarım daire için 50 cm yarıçap belirlemeniz gerek. Profesyonel çalışanlar yarım daireyi duvara çizebilmek için kompas kullanırlar ancak kompasınız yoksa endişelenmenize gerek yok. Kendiniz kompas sistemi kurabilirsiniz. Malzemeler arasındaki ipi yarıçap uzunluğuna eşit olacak şekilde kesin. Daha sonra ipin ucunu yarım dairenin tam ortası olacak noktaya sabitleyin. İpin diğer ucuna ise kurşun kalem bağlayın. Daha sonra ipin ucundaki kalemi sabit merkezden dışa doğru çekin ve hiç gevşetmeden, diğer yöne doğru kolunuzu hareket ettirerek daireyi çizin. Bitirdiğinizde yarım daire elde ettiğinizi göreceksiniz.
İp ile dairenizi çizerken özellikle yarım dairenin yuvarlak kısmını muntazam yapmış olmanız yeterli. Dik kenarlar için cetvel kullanabilirsiniz. Çiziminizi yaptıktan sonra maskeleme bantlarıyla şeklin taslağını çıkarıp boyamaya başlayabilirsiniz.
Duvara dörtgen çizmek yarım daire çizmekten çok daha kolay. Dairelerin yuvarlak kısmını kusursuz ayarlayabilmek bazen zordur. Dörtgenlerde ise ölçü almak ve cetvel kullanarak çizim yapmak yeterli. Şerit metre, cetvel ve su terazisi dörtgen çizerken işinize çok yarayacak. Dörtgenin genişliğine ve yüksekliğine karar verdikten sonra ilk olarak alt kenarı duvara çizerek başlayın. Yatay çizginin ardından sağ ve sol dik kenarları çizmelisiniz. Başlangıç noktası ve bitiş noktasını bir nokta ile belirlediğinizde cetvelle o noktaya ilerlemek daha kolay olacaktır. İki dik kenarı eşit şekilde ayarladıktan sonra kalan son kenarı birleştirebilirsiniz. Kurşun kalemi duvara çok bastırmamanız da önemli. Böylece düzeltmeniz gereken noktaları silip tekrar çizmeniz kolaylaşacaktır.
Geometrik şekiller her ne kadar evinizin ya da iş yerinizin atmosferini değiştirse de bunu uygulama süreci oldukça önemli detaylara sahip. Şeklin muntazam görünmesi için ölçüleri doğru almak ve doğru malzemeleri kullanmak gereklidir. Aksi takdirde çiziminizi kaydırabilir ve geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Keskin ve düzgün hatlara sahip geometrik şekil çizimleri için ilk olarak tasarımınızı planlamanız gerek. Planlamayı kağıt üzerinde yapabileceğiniz gibi bilgisayar ya da tabletlerden çizim araçları da kullanabilirsiniz. Böylece nasıl bir sonuç elde edeceğinizi taslak halinde görebilirsiniz.
Şekillerin yerleşimini görselleştirdikten sonra mutlaka ölçü almalısınız. Şerit metre, cetvel, T cetveli ya da su terazisi kullanarak duvarınızdan ölçüler alabilirsiniz. Ölçülerinizi kağıda not etmeyi ihmal etmeyin. Aynı zamanda kurşun kalem kullanarak duvarınıza da ufak notlar alabilirsiniz. Aldığınız ölçülere göre boyamaya geçmeden önce çiziminizin kaymaması için mutlaka maskeleme bandı kullanmalısınız. Ölçülerinizin etrafından, çizeceğiniz şekle göre maskeleme bandı geçtiğinizde kaydırma ihtimalini de ortadan kaldırmış olursunuz. Maskeleme bandını kusursuz yapıştırabilmek için öncesinde duvara çizeceğiniz şekli kalemle belirlemiş olmanız gerek. Bunun için ölçü aşamasında kurşun kalemle belirlemeler yapmalısınız. Boyanın banttan sızmasını engellemek için ise kenarları iyice yapıştırmaya ve sıkıştırmaya özen gösterin.
Geometrik şekillere göre duvar boyama yaparken dekoratif boyalar kullanabilirsiniz. Kullandığınız boyanın ince olması ve kolay uygulanabilirliği önemli. Boyanın rengine ise evinizdeki eşyalara göre karar verebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken diğer unsurlar ise şu şekilde:
Duvarınıza hareket katacak geometrik duvar boyama için ihtiyaç duyacağınız boyalara Filli Boya güvencesiyle ulaşabilir, kusursuz görünümlerle hayalinizdeki desenleri çizebilirsiniz.